Vés al contingut

29M

Març 28, 2012

No és un text consensuat a la nostre assemblea i de fet a l’última, es van defensar diferents postures vers d’aquesta jornada, però trobem adient compartir la informació següent per a ser consultada per qualsevol persona interessada.

Us convidem a que en reflexioneu i preneu la vostre decisió lliurement i sense por!

“Amb vista a la vaga general del 29 de març, hauràs escoltat els arguments que algunes persones repeteixen com lloros per justificar la seva postura davant la vaga.

Encara que una mentida es repeteixi mil vegades segueix sent una mentida, encara que a còpia de repetir-la hi hagi qui la comenci a creure. Quan algú necessita una justificació que sap que és falsa per disculpar-se per actuar de certa forma és molt probable que aquesta persona no tingui la consciència tranquil·la.

Si estàs en contra d’aquesta reforma laboral però indecís davant la vaga general, o si has decidit no participar-hi prenent la teva decisió en base a algun d’aquests arguments potser t’interessa veure’ls des d’un altre punt de vista:

Argument esquirol # 1: “No faig vaga perquè no m’ho puc permetre”.

La reforma laboral suposarà amb tota seguretat una rebaixa generalitzada dels salaris. Si no pots permetre’t deixar de guanyar el sou d’un dia, encara menys podràs permetre’t que et baixin el sou permanentment, que t’acomiadin gratuïtament, o que si tens 10 anys treballats en una empresa la teva indemnització per acomiadament passi de ser de 18900 euros a 7845, per posar un exemple.

Argument esquirol # 2: “La vaga no servirà per a res”.

Totes les millores dels treballadors s’han conquerit històricament a través de la lluita. Ningú ens ha regalat res. El que està demostrat que no serveix de res és no fer res. A la pregunta de si una vaga d’un dia serà suficient, la resposta és que probablement no. És només el principi, però és un pas molt important. Si ens imposen la reforma laboral més dura d’aquesta “democràcia” i no responem les mesures successives que prengui el govern seran encara més demolidores. Es pot i s’ha de tombar aquesta reforma laboral.

Argument esquirol # 3: “La vaga no soluciona res”.

La vaga no és una solució, és l’instrument de pressió més poderós que ara per ara els treballadors tenim al nostre abast per fer valer els nostres drets davant d’una agressió totalment injustificada. Per això qui no s’adhereix a una vaga perjudica greument al conjunt dels treballadors, inclòs a si mateix.
Si la pressió exercida a través d’una vaga no fos tan important d’on prové l’obstinació dels empresaris en què els treballadors no la secundin arribant a les amenaces i coaccions, que són delicte? Per quin motiu els mitjans de comunicació afins al govern tracten de desprestigiar la convocatòria de vaga? Per què la patronal exigeix i alguns partits s’estan plantejant legislar per limitar aquest dret?

Argument esquirol # 4: “No estic d’acord amb els sindicats majoritaris, per això no faig vaga”.

A la convocatòria de vaga s’han sumat desenes de sindicats minoritaris de diversos sectors i de diferents ideologies. És més, els primers convocants d’aquesta vaga no van ser UGT i CCOO, sinó ELA i LAB al País Basc i CIG a Galícia. També s’han sumat a la convocatòria els sindicats CNT i CGT, la Intersindical-STE, la COS, Solidaritat Obrera, partits polítics tan dispars com IU, Esquerra, Compromís, Amaiur, CUP, BNG, associacions de consumidors com FACUA i organitzacions socials com 15M, Joventut Sense Futur, Democràcia Reial Ja etc. que no comparteixen la verticalitat dels sindicats majoritaris i són crítiques amb la seva tasca dels últims anys però tot i així donen suport a la convocatòria de vaga general del 29m.

Aquesta vaga és de tots els treballadors i treballadores, dels estudiants, aturats, joves, mestresses de casa, jubilats, dels consumidors. És la vaga del 99% de la població, de tots els afectats per les retallades socials i les pèrdues de drets col·lectius, no només dels sindicats.

Els sindicats CCOO i UGT han comès errors i criticar és lícit i, fins i tot, necessari. Però els sindicats entesos com a organitzacions de treballadors que s’uneixen per defensar els seus drets i interessos són, indubtablement, el proper mur a enderrocar pels poders econòmics. D’aquí la campanya continuada d’atacs i de desprestigi des dels mitjans de comunicació afins al govern de la qual tots som testimonis.

Argument esquirol # 5: “Hi ha llibertat, cadascú pot fer el que vulgui. Jo vull anar a treballar perquè si faig vaga em descompten x euros.”

No hi ha llibertat perquè t’estan coaccionant amb una penalització econòmica. La llibertat és una altra cosa, no veure’t obligat a cedir als xantatges de govern i empresaris a canvi del sou d’un dia.

Renunciar a drets laborals històrics com la negociació col·lectiva per un grapat d’euros és vendre’ls realment barats.

Argument esquirol # 6: “Hi ha llibertat, cadascú pot fer el que vulgui. Jo vull anar a treballar perquè a la meva empresa si fas vaga et miren malament i si després cal acomiadar algú segur em acomiadaran a mi en comptes de a un altre “.

No hi ha llibertat perquè t’estan coaccionant amb l’acomiadament. La llibertat és una altra cosa, no veure’t obligat a cedir als xantatges de govern i empresaris renunciant al teu dret constitucional a la vaga.

Argument esquirol # 7: “La vaga ha de ser indefinida, si no jo no la faig”.

Generalment els partidaris de la vaga indefinida sabem com costa organitzar i desenvolupar una vaga general perquè sigui majoritària i reeixida i no emprem un model de vaga concret com a excusa per no secundar una vaga general convocada amb un gran consens. És improbable que una persona realment disposada a secundar una vaga indefinida no estigués disposada a secundar una vaga d’un dia.

Argument esquirol # 8: “Els piquets pressionen a la gent, obligant-la a que faci vaga. Els treballadors són lliures d’anar a treballar un dia de vaga.”

Si la llibertat realment tingués tants defensors ens aniria bastant millor del que ens va. En la majoria dels casos que mantenen aquesta postura oculten o defensen les coaccions i amenaces amb que moltes empreses tracten d’impedir els a treballadors exercir el seu dret constitucional a la vaga i accepten alegrement que aquests es vegin obligats a sotmetre al xantatge acudint als seus llocs de treball per por de perdre els seus llocs o el favor dels seus caps.

Els piquets històricament impedien que els empresaris contractessin personal per cobrir els llocs dels vaguistes i en l’actualitat tracten de garantir el dret a vaga d’aquells que per pressions de les empreses no poden exercir-lo. Els piquets informatius apel·len a la responsabilitat dels treballadors, els informen dels seus drets, dels motius de la vaga, i de les conseqüències negatives que té acudir aquest dia als seus llocs de treball. Els piquets informatius estan reconeguts legalment: tenen i poden exercir el seu dret a informar els dies de vaga.

Recordem a més que el dret al treball està reconegut en la Constitució també els dies en què no hi ha Vaga General encara que al govern no li interessi gens ni mica garantir el seu compliment i que també és un dret fonamental dels treballadors que ja estan sent acomiadats com conseqüència d’una reforma laboral injusta.

Argument esquirol # 9: “Amb les vagues no s’aconsegueix res” (Però en cas que s’aconsegueixi alguna cosa, no renunciaré a això).

Les jornades de 8 hores diàries o 48 setmanals, la prestació per desocupació, les hores extraordinàries, el salari mínim, la negociació col·lectiva, les vacances pagades, la indemnització per acomiadament, el permís per maternitat o lactància o qualsevol dels nostres drets conquerits que els treballadors de fa 150 anys desconeixien del tot no es van aconseguir a força d’exercir la “llibertat per anar a treballar” un dia de vaga. Tot i això no es té constància que cap esquirol hagi renunciat a ells. Si s’aconsegueix fer al govern rectificar i no aplicar aquesta reforma laboral que a tots ens afecta i perjudica els esquirols no hauran fet res per aconseguir-ho però es beneficiaran de l’esforç col·lectiu. Per a ells això deu tenir molta lògica, per tots els altres no en té i no els fa semblar persones dignes, coherents ni solidàries als nostres ulls.

Argument esquirol # 10: “Sóc funcionari. La reforma laboral mi no m’afecta. ”

Amb les retallades i la privatització dels serveis públics i el deteriorament de les condicions laborals (i els que han de venir) de funcionaris, interins i personal laboral de l’administració pública tenim motius més que suficients per secundar la vaga general, a més de per solidaritat amb la resta de treballadors.

Si no secundem majoritàriament la vaga general no podrem queixar-nos quan la resta de la societat no ens doni suport a les nostres reivindicacions per la supervivència, la dignitat i els drets laborals del sector públic. Els acomiadaments i les rebaixes en els complements del sou dels funcionaris així com l’eliminació de pagues i sexennis estan al caure. A més, mira al teu voltant: pares, germans, fills, familiars, amics, veïns, alumnes … segur que alguna cosa que afecta el 99% de la població no va amb tu?

Argument esquirol # 11: “Sóc autònom, a mi la reforma laboral no m’afecta.”

Un menor salari i unes pitjors condicions laborals per a la majoria dels clients i usuaris d’un petit comerç o empresa de serveis implica gairebé amb tota seguretat un empitjorament de les seves ja que ningú consumeix ni contracta més serveis si baixen els seus ingressos o si té por a perdre el seu treball.

La majoria dels treballadors autònoms poden repartir la feina en altres jornades sense que els afecti enormement secundar un dia de vaga.

Per als petits comerciants obrir un dia de vaga no suposarà una diferència significativa ni una millora substancial en el seu petit negoci. Ni tan sols els procurarà els ingressos d’un dia normal ja que també hi ha convocada una vaga de consum. No obstant això molts dels seus clients valorarien positivament la seva solidaritat al secundar la vaga del 29m. En lloc d’obrir un dia que pocs van a comprar i molts decidiran no tornar a fer-ho en establiments de esquirols pots col·locar a la teva botiga un cartell que digui:

“Benvolgut client, en solidaritat amb els treballadors assalariats aquest comerç ha decidit tancar el dia 29 de març per Vaga General. Creiem que la reforma laboral perjudica la majoria dels nostres clients i a les seves famílies. Les grans superfícies obriran, per això us demanem que tingueu en compte com a consumidors els establiments solidaris amb els drets de la majoria. El dia 30 estarem de nou a la vostra disposició. Disculpeu les molèsties”

Argument esquirol # 12: “Ja, però aquest govern té majoria absoluta, la gent els ha votat i per tant poden fer el que vulguin. Que jo faci vaga no canviarà res ”

Els vots rebuts en unes eleccions no legitimen a un govern per llançar un atac tan brutal als drets de la majoria de la ciutadania. A més aspectes essencials d’aquesta reforma laboral com pot ser l’abaratiment de l’acomiadament no apareixen al programa electoral del PP i per tant NINGÚ els ha votat. De fet diversos representants d’aquest partit van negar públicament tant durant l’última legislatura com durant la seva campanya electoral que anessin a abaratir o a facilitar l’acomiadament.

El govern ha ocultat informació deliberadament abans de les eleccions i ha mentit als ciutadans sobre les seves veritables intencions.

Si la societat es pronuncia a l’uníson contra una reforma laboral injusta un govern democràtic està obligat a escoltar i a obeir.

Vaga General 29m: Tu decideixes.

Si la vaga del 29m és un èxit rotund i el govern no rectifica quedarà totalment deslegitimat. Això tindria un cost polític elevadíssim, obriria la porta a més vagues generals, i fins i tot podria forçar la dimissió del govern. En qualsevol cas li garantiria un revés electoral. Si per contra una vaga general d’un dia no aconsegueix una aturada total el govern sortirà reforçat, la possibilitat d’una mobilització més contundent per part de la societat quedarà anul·lada i la porta a més retallades i abusos (si és possible) contra la majoria dels ciutadans (estudiants, pensionistes, funcionaris, interins, treballadors del sector privat, aturats) quedarà oberta.”

No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: